mens en samenleving logo

Belg gebruikt Visa-kaart vaker, maar Visa wil meer

Visa hoopt de Belgische gebruikers tot meer gebruik te verleiden via contactloos betalen en door een rechtstreekse concurrent voor Bancontact-Maestro te lanceren. De vraag is of de banken volgen.

Er zijn ongeveer 2,7 miljoen kredietkaarten van Visa in omloop bij Belgische gebruikers, een min of meer stabiel cijfer, en daarmee werd vorig jaar 7,6 miljard euro besteed, in eigen land of in het buitenland. Dat was 5,80 % meer dan in 2014 via 5,00 % meer transacties.

Visa maakt zich sterk dat het zulke groei in gebruik kan doorzetten. België is wat atypisch, omdat wij Visa enkel als kredietkaart gebruiken. In veel landen kan de klant de kaart ook gebruiken voor debetbetalingen, waarbij het geld dus onmiddellijk van de rekening gaat. Die debetbetalingen maken voor Visa in Europa de meerderheid uit van de business.

Visa hoopt in de nabije toekomst ook in ons land zijn debetsysteem VPay te lanceren, dat in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al op de markt is. Daarmee zou Visa rechtstreeks de concurrentie aangaan met Maestro. ‘Dat zou de markt voor kaartbetalingen dynamiseren in ons land, en ertoe leiden dat de klant een betere service krijgt’, stelt Jean-Marie de Crayencour, manager Belux bij Visa Europe. Hij verwijst expliciet naar de recente problemen, onder meer in de dagen voor kerst, toen Bancontact-Maestro herhaaldelijk urenlang onbeschikbaar was. Maestro is het debetsysteem van Visa’s grote concurrent MasterCard.

Visa is stellig: ‘VPay komt in 2017 op de markt.’ Contracten met banken in ons land zijn er echter nog niet. De Crayencour geeft toe dat zijn voorgangers bij Visa Europe de komst van een concurrent voor Bancontact-Maestro al menige jaren geleden en bij herhaling aankondigden. ‘Toen we het lanceerden, rond 2008, hielden de Belgische banken vast aan de bekende betaalschema’s. Vervolgens kregen we de bankencrisis, waardoor er minder middelen waren voor vernieuwingen. Maar nu durf ik te stellen dat het er volgend jaar is.’ Navraag bij enkele banken leert dat De Crayencour hiermee zijn nek ver uitsteekt: geen van hen wil gezegd hebben dat ze snel VPay zal aanbieden.

Ook in de pijplijn: contactloos betalen, waarbij je de kaart enkel nog nabij een terminal hoeft te houden. KBC en Beobank kondigden al aan dat ze contactloos betalen met een kredietkaart die daartoe is uitgerust, mogelijk zullen maken. Andere banken zullen volgens Visa snel volgen – KBC verduidelijkt dat het 2017 wordt eer de contactloze kredietkaart er komt. De terminals worden in vrij snel tempo aangepast: nu is 30 procent van de terminals al geschikt voor contactloos betalen en tegen eind dit jaar moet dat 60,00 % zijn.

Volgende stap: contactloos betalen met de smartphone in plaats van met een kaart. Wanneer dat er komt, hangt ook van de banken af, die het moeten inpassen in hun systemen voor mobiele betalingen.

RACQUET, E. Belg gebruikt Visa-kaart vaker, maar Visa wil meer. De Tijd, 2016-01-29, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers