mens en samenleving logo

Kmo’s klagen hoge rentes op kortlopende leningen aan

De on­der­ne­mers­or­ga­ni­sa­tie Unizo eist een la­ge­re rente op kas­kre­die­ten. Een derde van de kmo’s doet een be­roep op zulke kort­lo­pen­de le­nin­gen. ‘Zij zijn het groot­ste slacht­of­fer van de hoge ta­rie­ven.’

Een derde van de klei­ne en mid­del­gro­te on­der­ne­min­gen heeft vorig jaar een be­roep ge­daan op een kas­kre­diet. Dat leert een rond­vraag van de on­der­ne­mers­or­ga­ni­sa­tie Unizo bij 447 kmo’s. Een kas­kre­diet is een le­ning die be­drij­ven aan­gaan om op korte ter­mijn uit­ga­ven te kun­nen doen waar­voor ze niet met­een het geld in kas heb­ben.

Kas­geld­fi­nan­cie­ring is de op drie na meest ge­bruik­te vorm van bank­fi­nan­cie­ring bij kmo’s. On­danks die po­pu­la­ri­teit is de rente van het kas­kre­diet vol­gens Unizo veel te hoog. Ruim de helft van de be­drij­ven be­taal­de 8,00 % op zijn kre­diet. Bij een vijf­de van de kmo’s be­droeg de ren­te­voet zelfs 10,00 %. ‘In een pe­ri­o­de van his­to­risch lage ren­te­voe­ten is dat op­mer­ke­lijk’, stelt Unizo. Om de be­drij­ven en de eco­no­mie te sti­mu­le­ren moe­ten die ren­tes om­laag, aldus de on­der­ne­mers­or­ga­ni­sa­tie.

De pre­cie­ze ren­te­voet wordt be­paald op basis van het be­drag en het ri­si­co­pro­fiel van een on­der­ne­ming. ‘Dat pro­fiel hangt af van een aan­tal fac­to­ren’, zegt Johan Bor­tier, di­rec­teur van de stu­die­dienst van Unizo. ‘De sec­tor kan een rol spe­len. Zo staat de ho­re­ca te boek als ri­si­co­vol. Maar ook een ver­le­den van late be­ta­lin­gen kan aan­lei­ding geven tot een hoge rente.’

De hoge rente is op­val­lend, maar niet per se pro­ble­ma­tisch, zegt Bor­tier. ‘Als on­der­ne­mers het kas­kre­diet ge­brui­ken om korte pe­ri­o­des van lage in­kom­sten te over­brug­gen, hoeft het niet nood­za­ke­lijk duur uit te pak­ken. Maar we zien dat veel kmo’s een kas­kre­diet van zo’n 30.000 euro – bij ge­brek aan al­ter­na­tie­ven – soms wel zes maan­den tot een jaar aan­hou­den. Zo is het een zeer dure me­tho­de om je be­drijf te fi­nan­cie­ren.’

Slechts 20 pro­cent van de kmo’s ziet een al­ter­na­tief voor het kas­kre­diet. In de prak­tijk is dat mee­st­al een ‘straight loan’, een le­ning voor lan­ge­re ter­mijn en door­gaans voor een hoger be­drag. De rente is lager, maar toch vindt Unizo ook dit soort le­ning on­ge­schikt. ‘Het mi­ni­mum­be­drag ligt nog vaak rond 100 000 euro’, stelt het on­der­zoek. Maar zo­veel geld wil of kan een ruime meer­der­heid van de kmo’s niet lenen.

Het trans­port­be­drijf Col­li­tax werkt van­we­ge de hoge kas­kre­diet­ren­te met een straight loan. ‘Door de groei van ons be­drijf had­den we een kre­diet nodig, maar het kas­kre­diet was een te dure op­los­sing’, zegt zaak­voer­der Dirk Plat­teau. De straight loan mist ech­ter de no­di­ge flexi­bi­li­teit. ‘Een straight loan ligt voor lan­ge­re tijd vast en voor elke trans­ac­tie be­taal je trans­ac­tie­kos­ten. Je moet je uit­ga­ven dus beter plan­nen. Op be­paal­de mo­men­ten in een maand – als voor­schot­ten en lonen wor­den uit­be­taald, bij­voor­beeld – is de flexi­bi­li­teit van een kas­kre­diet han­dig’, vindt Plat­teau.

Unizo pleit voor een gro­ter aan­bod aan kor­te­ter­mijn­le­nin­gen voor klei­ne on­der­ne­mers. De on­der­ne­mers­or­ga­ni­sa­tie schuift een straight loan met een lager mi­ni­mum­be­drag of een kas­kre­diet met een la­ge­re rente naar voren als op­los­sing voor de pro­ble­ma­tiek.

ROMANS, S. Kmo’s klagen hoge rentes op kortlopende leningen aan. De Tijd, 2015-08-18, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers