mens en samenleving logo

Omstreden bedrijfswagen populairder dan ooit

Het aan­tal be­drijfs­wa­gens is de af­ge­lo­pen vijf jaar met 16 pro­cent toe­ge­no­men. Vol­gens het ad­vies­bu­reau Hay Group reden er vorig jaar in ons land 650.000 be­drijf­wa­gens rond. Nog op­val­lend is dat 50 pro­cent van de hoog­op­ge­lei­de be­gin­ners een be­drijfs­wa­gen aan­ge­bo­den krijgt. In de ons om­rin­gen­de lan­den is dat maar 16 pro­cent.

Auto’s zijn voor be­drij­ven een be­lang­rijk lok­mid­del om per­so­neel te wer­ven. ‘Aan de zowat 60 jon­ge­ren die elk jaar bij ons aan de slag gaan, geven we met­een een fir­ma­wa­gen’, zegt Marc De Keersmaec­ker, al­ge­meen di­rec­teur van het IT-be­drijf Real Dol­men. Ook Ce­ge­ka geeft bijna ie­der­een een be­drijfs­wa­gen, zegt CFO Stephan Daems. ‘Als we jong ta­lent wil­len aan­trek­ken, moet dat. Al onze con­cur­ren­ten doen het. Bo­ven­dien zijn men­sen in onze sec­tor vaak op de baan.’

Toch lig­gen be­drijfs­wa­gens onder vuur. Cri­ti­ci voe­ren aan dat ze extra files ver­oor­za­ken en het mi­li­eu be­las­ten. Maar het lijkt er niet op dat de re­ge­ring deze le­gis­la­tuur iets zal ver­an­de­ren aan het sys­teem van be­drijfs­wa­gens. ‘Mor­re­len aan de be­drijfs­wa­gens? Die deur is echt ge­slo­ten’, zei N-VA-voor­zit­ter Bart De Wever eind vorig jaar nog.

Veel be­drij­ven wil­len niet af van het sys­teem omdat be­drijfs­wa­gens fis­caal voor­de­lig zijn. Er wor­den aan­zien­lijk min­der be­las­tin­gen en so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen op ge­he­ven dan op bru­to­loon.

Voor een werk­ne­mer die lie­ver geen be­drijfs­wa­gen heeft, zijn er vaak wei­nig al­ter­na­tie­ven. ‘Maal­tijd­che­ques en een groeps­ver­ze­ke­ring kun­nen niet in­di­vi­du­eel wor­den aan­ge­bo­den’, zegt Frank Van Gool, al­ge­meen di­rec­teur van de Bel­gi­sche Fe­de­ra­tie van Voer­tui­gen­ver­huur­ders Renta.

‘Extra va­kan­tie­da­gen zijn een optie, maar dat ligt ge­voe­lig op de werk­vloer’, zegt een loon­ex­pert. Hij stelt wel vast dat steeds meer werk­ge­vers te vin­den zijn voor een flexi­be­ler ver­lo­nings­sys­teem. ‘Daar­in kan een auto wor­den ver­van­gen door een com­bi­na­tie van va­kan­tie, groeps­ver­ze­ke­ring, een fiets en elek­tro­ni­ca.’

CARDINAELS, J. Omstreden bedrijfswagen populairder dan ooit. De Tijd, 2016-06-10, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers