mens en samenleving logo

Ambtenarenweddes en uitkeringen stijgen door indexsprong pas in 2017

Door de in­dex­sprong stij­gen de wed­des van het over­heids­per­so­neel en de so­ci­a­le uit­ke­rin­gen op zijn vroegst in 2017. De be­dien­den en heel wat an­de­re werk­ne­mers krij­gen in 2016 wél iets meer.

Door de in­dex­sprong van de re­ge­ring-Mi­chel moe­ten de amb­te­na­ren tot 2017 wach­ten voor hun wedde op­nieuw aan de stij­gen­de prij­zen wordt aan­ge­past. Het­zelf­de geldt voor wie een uit­ke­ring krijgt. Dat blijkt uit nieu­we prog­no­ses van het Plan­bu­reau. De wed­des van de amb­te­na­ren en de uit­ke­rin­gen stij­gen als de zo­ge­naam­de spi­lin­dex wordt over­schre­den. Een maand na de over­schrij­ding wor­den de uit­ke­rin­gen in één klap met 2 pro­cent ver­hoogd, na twee maan­den de wed­des.

Zo’n in­dex­aan­pas­sing was er voor het laatst in no­vem­ber 2012. Nor­maal zou­den de lonen en de uit­ke­rin­gen in ja­nu­a­ri 2016 op­nieuw aan­ge­past wor­den aan de le­vens­duur­te, maar door de in­dex­sprong wordt die in­dexe­ring van 2 pro­cent over­ge­sla­gen.

De in­dex­sprong wordt ook in de privésec­tor door­ge­voerd, maar daar wordt mee­st­al niet met de spi­lin­dex ge­werkt. Som­mi­ge sec­to­ren pas­sen hun lonen om de twee maan­den aan de evo­lu­tie van de prij­zen aan, an­de­re om de zes maan­den of om het jaar. Zo krij­gen 400.000 werk­ne­mers die onder het aan­vul­lend pa­ri­tair comité voor de be­dien­den val­len hun in­dexe­ring in ja­nu­a­ri door­ge­re­kend.

Voor de be­trok­ken be­dien­den is er trou­wens goed nieuws. Hun loon wordt op 1 ja­nu­a­ri 2016 met 0,43 pro­cent ver­hoogd. Dat is een ge­volg van de ei­gen­aar­dig­he­den in de be­re­ke­nings­wij­ze van het in­dex­cij­fer. De in­dex­sprong werd pas op 1 mei of­fi­ci­eel in­ge­voerd en daar­om wor­den de lonen begin vol­gend jaar wel nog aan­ge­past aan de in­fla­tie van ja­nu­a­ri tot april.

Ook in an­de­re sec­to­ren kun­nen er on­danks de in­dex­sprong nog in­dex­aan­pas­sin­gen zijn. De lonen in de ho­re­ca stij­gen op 1 ja­nu­a­ri met 0,47 pro­cent, die van de ga­ra­gis­ten met 0,27 pro­cent.

De aan­pas­sing aan de index be­te­kent even­wel niet dat de in­dex­sprong de be­dien­den of de werk­ne­mers in de ho­re­ca min­der hard treft. Bij elke werk­ne­mer wordt een in­dexe­ring van 2 pro­cent van het loon af­ge­hou­den. Wie nu nog een in­dex­aan­pas­sing krijgt, zal dus iets lan­ger moe­ten wach­ten voor zijn loon op­nieuw aan de in­fla­tie wordt aan­ge­past. Voor de be­dien­den zal dat op zijn vroegst er­gens in 2017 zijn.

In zijn prog­no­ses trekt het Plan­bu­reau de in­fla­tie­voor­uit­zich­ten ove­ri­gens licht op. De ge­mid­del­de in­fla­tie zou dit jaar uit­ko­men op 0,3 pro­cent en vol­gend jaar op 1,3 pro­cent. Vo­ri­ge maand ging het Plan­bu­reau nog uit van res­pec­tie­ve­lijk 0,2 pro­cent en 1,2 pro­cent.

D’HOORE, J. Ambtenarenweddes en uitkeringen stijgen door indexsprong pas in 2017. De Tijd, 2015-05-06, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers