Nieuwe Nokia kost 29 dollar voor 29 dagen batterijleven

Acht maan­den nadat Mi­cro­soft Nokia heeft ge­kocht, lan­ceert het be­drijf zijn goed­koop­ste met het in­ter­net ge­con­nec­teer­de te­le­foon ooit. Mi­cro­soft vist meer dan ooit op de bodem van de gsm-vij­ver.

29 dol­lar ex­clu­sief btw, om­ge­re­kend een klei­ne 25 euro. Zo­veel zal de Nokia 215 kos­ten. Voor die prijs krijgt u ui­ter­aard geen su­per­de­luxe smartpho­ne. Het klei­nood heet in vak­ter­mi­no­lo­gie een fea­tu­re phone. Ei­gen­lijk is het een ‘dom’ toe­stel, maar het krijgt wel be­paal­de func­ti­o­na­li­tei­ten van zijn slim­me­re broer­tje mee.

Dat wil zeg­gen dat je niet zelf kan kie­zen welke in­houd – apps – je je te­le­foon mee­geeft, maar dat de toe­stel­len wel voor­zien zijn van een in­ter­net­ver­bin­ding (wel­is­waar enkel 2G), een brow­ser (Opera Mini) en een hoop so­ci­a­le apps zoals Fa­cebook, Fa­cebook Mes­sen­ger en Twit­ter. Op het klei­ne scherm­pje en met het trage in­ter­net zal dat al­le­maal een ma­ti­ge ge­bruik­s­er­va­ring geven. Maar Mi­cro­soft re­kent dui­de­lijk op de aan­trek­king van het so­ci­al web om ziel­tjes te win­nen.

Wie zich niet met­een aan­ge­trok­ken wordt door de fea­tu­res van de te­le­foon, kan mis­schien wel val­len voor de bat­te­rij van het toe­stel. Want per dol­lar die u be­taalt, krijgt u een vol­le­di­ge dag bat­te­rijkracht in de plaats – wel­is­waar in stand-by­mo­dus. Met één op­laad­beurt houdt het toe­stel het dus 29 dagen uit in stand-by. Al bel­lend kan het toe­stel­le­tje 20 uur mee. Het soort bat­te­rij­le­ven waar smartpho­ne­be­zit­ters enkel van kun­nen dro­men.

Met de Nokia 215 mikt Mi­cro­soft na­druk­ke­lijk op de ont­wik­ke­lings­lan­den, waar de mo­bie­le markt nog het snelst groeit en waar het mees­te markt­aan­deel te win­nen valt. Met dit wel erg goed­ko­pe exem­plaar hoopt Mi­cro­soft con­su­men­ten aan zich te bin­den die later ho­pe­lijk up­gra­den naar een duur­der toe­stel van het­zelf­de merk. Zo wil Nokia toch nog iets kun­nen be­te­ke­nen op de smartpho­ne­markt, waar het in de ont­wik­kel­de mark­ten de boot vol­le­dig miste.

Voor­ma­li­ge No­kia-baas Step­hen Elop – nu exe­cu­ti­ve vice pre­si­dent De­vi­ces bij Mi­cro­soft – ha­mert al lang op die stra­te­gie. Daar­om is het wat vreemd dat Mi­cro­soft dit toe­stel nu onder de No­kia-merk­naam lan­ceert. Voor zijn smartpho­nes heeft Nokia im­mers de naam los­ge­la­ten. Die wor­den nu onder de Lu­mia-vlag in de markt gezet. Met ver­schil­len­de mer­ken lijkt de up­gra­de naar een smartpho­ne van Nokia wat min­der evi­dent. Som­mi­ge waar­ne­mers zien er dan ook een teken in dat Nokia be­reid is zich neer te leg­gen bij een ster­ke po­si­tie aan het goed­ko­pe eind van de prijs­vork.

Het toe­stel mikt in de meer ont­wik­kel­de mark­ten ook op ge­brui­kers met meer dan één toe­stel. Wie bij­voor­beeld voor het werk een af­zon­der­lijk num­mer heeft, kan geïnte­res­seerd zijn in een spot­goed­koop toe­stel dat net dat iets­je meer kan. Ook wie een lange reis plant, kan zich aan­ge­trok­ken voe­len door de func­ti­o­na­li­tei­ten en de krach­ti­ge bat­te­rij. Dat je het ge­heu­gen van het toe­stel kan uit­brei­den met een mi­cro-SD-kaartje – en er dus veel mu­ziek op kwijt kan – is voor die laat­ste ca­te­go­rie een plus­punt.

SERRURE, B. Nieuwe Nokia kost 29 dollar voor 29 dagen batterijleven. De Tijd, 2015-01-07, 11.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo