mens en samenleving logo

Tessenderlo Chemie tankt dubbel zoveel vers kapitaal als verwacht

Tessenderlo Chemie haalt tot 200 miljoen euro vers geld op om overnames te doen en sterker te staan bij de herfinanciering van zijn schulden.

De kapitaalverhoging is geen verrassing. Hoofdaandeelhouder en co-CEO Luc Tack gaf eind augustus al een stevige hint met de verklaring dat je ‘met een halflege tank geen bedrijf kan besturen’. Het beurshuis ING mikte toen op een kapitaaloperatie van 90 miljoen euro.

Het wordt een pak meer. Tessenderlo Chemie wil in oktober-december 150 à 200 miljoen euro ophalen. Een stevig bedrag voor een bedrijf met een beurswaarde van 700 miljoen euro.

De bestaande aandeelhouders hebben voorkeurrecht om in te tekenen op de nieuwe aandelen. Tack, met 27,5 procent hoofdaandeelhouder van het chemiebedrijf, zal zijn rechten uitoefenen. De andere (grote) aandeelhouders moeten wel mee in bad, anders dreigt Tack meer dan 30 procent van Tessenderlo in handen te krijgen en moet hij – met zijn ander bedrijf Picanol – verplicht een overnamebod uitbrengen op het chemiebedrijf.

De inschrijvingsprijs zal 5 tot 35 procent onder de theoretische koers zonder het inschrijvingsrecht liggen. Dat is volgens het bedrijf vergelijkbaar met andere transacties. Bij Nyrstar bedroeg de korting tegenover de koers exclusief het inschrijvingsrecht 29 procent.

De verse middelen dienen om overnames te doen, te investeren in de fabrieken én sterker te staan in de onderhandelingen met de banken over de herfinanciering van de schulden. Over een jaar loopt een obligatielening van 150 miljoen euro af en in april 2016 vervalt een kredietfaciliteit van 450 miljoen euro.

Ook bij de weefgetouwenfabrikant Picanol heeft Tack de voorbije jaren de schuldenlast weggewerkt. Onder zijn vleugels ging het aandeel Picanol maal 15.

Beleggers hopen dat de West-Vlaming dat kunstje nog eens herhaalt bij het weliswaar veel grotere Tessenderlo Chemie. De halfjaarcijfers eind augustus gaven alvast aan dat Tessenderlo na twee zware verliesjaren aan een heropstanding bezig is.

De recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda) zat met bijna een vijfde in de lift. De nettowinst was bijna drie keer zo groot als de analisten hadden verwacht. Een prestatie die vooral op het conto van de meststoffen en de kunststofbuizen mag worden geschreven. De gelatinedivisie en Akiolis, dat slachtafval ophaalt en verwerkt tot vetten voor bijvoorbeeld biodiesel, zagen hun winst verschrompelen. Het management ziet niet onmiddellijk beterschap.

De aandeelhouders mogen op 29 oktober stemmen over de aanbieding met voorkeurrecht. Een ad-hoccomité van onafhankelijke bestuurders onder leiding van Karel Vinck zal de inschrijvingsprijs, het effectieve bedrag en het tijdstip van de kapitaaloperatie bepalen.

Tessenderlo Chemie tankt dubbel zoveel vers kapitaal als verwacht. De Tijd, 2014-09-18, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers