mens en samenleving logo

Kinepolis verovert nu ook Nederlandse markt

De Vlaamse cinemagroep Kinepolis gaat drie grote cinemacomplexen bouwen in Nederland, én neemt er negen kleine over. Intussen blijft de winst stijgen tot ongekende hoogtes. Dat is grotendeels de verdienste van directeur Eddy Duquenne.
Nadat de Kinepolis Groep dit voorjaar al twee bioscopen had overgenomen in Spanje (Madrid en Alicante), gaat ze de komende jaren nog eens drie gloednieuwe megacomplexen bouwen in Nederland.

Tegen 2017 wil Kinepolis in Nederland 3,5 miljoen bezoekers per jaar ontvangen.
‘We nemen in Nederland negen kleinere cinemazalen van de groep-Wolff over’, zegt algemeen directeur Eddy Duquenne. ‘Daarnaast gaan we ook drie nieuwe cinemazalen bouwen. We hebben woensdag gronden gekocht in Dordrecht, waarop we tegen eind 2015 een complex met zes zalen en 1200 zetels willen openen. In 2017 openen we in Utrecht een megacinemazaal in Utrecht een megacinemazaal met veertien zalen en 3100 zetels. En tegen het einde van dit jaar willen we een bouwvergunning bekomen voor een derde nieuw cinemacomplex op een andere plaats in Nederland. Als dat allemaal klaar is, zullen we drie van de negen kleinere zalen in Nederland sluiten.’

Geen last van concurrentie

De expansiedrift van Kinepolis komt er in een tijd waarin de cinema wereldwijd bezoekers verliest, onder meer door de concurrentie van dvd’s, het internet en digitale televisie. Maar van die concurrentie heeft Kinepolis nauwelijks last. De Kinepolis Groep verloor wel vier miljoen bezoekers in de jongste zes jaar, maar in dezelfde periode steeg de brutowinst ook met 23 miljoen euro.
‘Kinepolis slaagt erin om zijn klanten steeds meer als een citroen uit te persen, zonder dat de klanten dat erg vinden’, zegt analist Tom Simonts van aandelenmarktenspecialist Bolero.

Volgens experts is dat vooral te danken aan algemeen directeur Eddy Duquenne (52) uit Denderbelle (Lebbeke). Hij deelt die functie met Joost Bert (58) uit Kortrijk, de zoon van Kinepolis-stichter Albert Bert. Joost Bert, die met zijn familie ongeveer de helft van de Kinepolis-aandelen in zijn bezit heeft (het merendeel van de andere helft is in handen van particulieren), houdt zich eerder bezig met de verdediging van de strategische belangen van de aandeelhouders. Duquenne staat sinds eind 2007 aan het hoofd van de Kinepolis Groep. Daarvoor was hij bankier bij ASLK en had hij de leiding over het vakantieoord Sun Parks.

Eddy Duquenne heeft Kinepolis tot een van de absolute topbedrijven van ons land gemaakt”, zegt Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers. ‘Kinepolis heeft de ticketprijzen verhoogd tot het niveau dat de klanten nog nét aanvaardbaar vinden. Dat is de droom van elk bedrijf. Bovendien wordt er ook veel meer snoep verkocht dan vroeger, omdat bezoekers door de snoepafdeling moeten gaan voor ze de filmzaal binnen gaan. Ook de frisdrankensectie brengt veel op: een cola kost vaak drie euro, terwijl er weinig verkopers voor nodig zijn. Tot slot Kinepolis ook veel geld met verdient Kinepolis ook veel geld met het verhuren van cinemazalen aan bedrijven.’

Voor die fraaie prestaties verdient Eddy Duquenne zo’n 32.000 euro bruto per maand (385 000 euro per jaar). Daarbovenop krijgt hij nog een variabele vergoeding die kan oplopen tot 460 000 euro per jaar.

WILLOCX, C. Kinepolis verovert nu ook Nederlandse markt. Gazet van Antwerpen, 2014-07-14, 27.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers