mens en samenleving logo

Bol.com stelt verkoopplatform open voor Belgische winkeliers

De Nederlandse webshop Bol.com stelt zijn verkoopkanaal nu ook open voor Belgische winkels om eigen producten aan te bieden. In Nederland creëerde die ontsluiting extra groei.

De in Utrecht gevestigde onlineretailer Bol.com haalt een zesde van zijn omzet uit het openstellen van de website voor Nederlandse verkopers die er hun eigen producten kunnen aanbieden. Naar eigen zeggen maken sinds het ontsluiten in 2011 al zo’n 10.000 Nederlandse zakelijke aanbieders gebruik van die dienst.

De externe verkopers tekenden voor een toename van het productenscala met zo’n 2,5 miljoen artikelen. De in 1999 opgerichte e-retailer biedt 8 miljoen artikelen aan, zoals e-books, muziek, films, elektronica, speelgoed, verzorgingsproducten, woonartikelen en juwelen.

Sinds gisteren stelt Bol.com zijn verkoopplatform ook ter beschikking van Belgische handelszaken en hoopt het dat succes in ons land over te doen. Winkels mogen zowel nieuwe producten op de site aanbieden als producten die Bol.com ook al verkoopt. ‘Dat geeft de klant nog meer keuze bij het winkelen, bijvoorbeeld op basis van de beste prijs of levertijd’, zegt Jan Huysmans, directeur van Bol.com België.

Voor bepaalde categorieën kunnen ook tweedehandsspullen worden aangeboden en winkels kunnen zelf kiezen of ze hun koopwaar enkel in België of ook op de Nederlandse markt aanbieden. ‘Met een half miljoen klanten in België en vier miljoen in Nederland bieden wij handelszaken een groot bereik’, zegt Huysmans. ‘Bovendien eindigen we in de zoekresultaten vaak hoger dan de kleine webshops.’

Verkopers die het Bol.com-kanaal gebruiken, moeten wel zelf instaan voor de levering van hun producten. Ze kunnen de kosten voor levering rechtstreeks doorrekenen in de prijs, maar Bol.com zal de producten van externen niet bezorgen. Ook de Bol.com-afhaalpunten in de 20 Belgische Albert Heijn-supermarkten blijven exclusief voorbehouden voor eigen producten van de onlineretailer.

Hoeveel Belgische bedrijven zullen instappen in Bol.com durft Huysmans nog niet te voorspellen. De onlineverkoper haalde al de zwembaddivisie van de bouwgroep Willy Naessens binnen als klant en ook Festivalking, Elektrokoning.be, bmini.be en Emob.eu zullen producten aanbieden via Bol.com.

Het Nederlandse Bol.com boorde in 2011 de Belgische markt aan. De onlineretailer ziet in ons land nog groeimarge. Voedingswaren uitgezonderd gebeurt 7 procent van de alle verkoop in Nederland online. In ons land is dat nog maar 5 procent, al zit de onlineverkoop ook hier in de lift. In het tweede kwartaal van dit jaar realiseerde Bol.com 13 procent van zijn omzet in België. Hoeveel die omzet exact bedraagt, maakt het bedrijf niet bekend.

De Nederlandse webshop is een onderdeel van het beursgenoteerde Ahold, dat ook de supermarktketen Albert Heijn bezit. Bol.com heeft ongeveer 700 mensen in dienst.

STEEL, T. Bol.com stelt verkoopplatform open voor Belgische winkeliers. De Tijd, 2014-09-09, 14.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers