mens en samenleving logo

Zeven redenen waarom de euro zo sterk blijft

De week startte met goed nieuws vanuit China, waar bleek dat het vertrouwen van de Chinese industrie in mei verder aantrok. De reactie op de Europese beurzen was lauw tot onbestaande. Niet verwonderlijk, want iedereen kijkt al uit naar de vergadering van de Europese Centrale Bank donderdag (ECB).

De ECB heeft zelden zo duidelijk aangegeven dat er speciale maatregelen komen om de te lage inflatie te bestrijden. De inflatie in de eurozone tikte wel aan van 0,5 % in maart tot 0,7 % in april. Maar de ECB streeft naar een inflatie van dicht tegen 2 %. En gisteren bleek uit de inflatiecijfers van een aantal Duitse deelstaten dat de inflatie in mei al terug aan het afnemen is. De druk op de ECB is hoog. Voorzitter Mario Draghi verwees de voorbije weken opvallend vaak naar de rol van de wisselkoersen (lees: de dure euro) in de ongewenst lage inflatie. Ingevoerde producten worden dan goedkoper en dat drukt de inflatie.

Maar waarom blijft de euro zo hardnekkig hoog noteren? Bijna iedereen verwacht eigenlijk al jaren dat onder meer de dollar zou klimmen tegenover de euro. William De Vijlder, hoofdstrateeg van BNP Paribas Investment Partners vond zeven redenen waarom de euro zo sterk is. Maar eigenlijk draait het allemaal om timing. ‘Want’, zo zegt De Vijlder, ‘uiteindelijk zal de dollar wel klimmen. Wanneer? Als dat in het belang is van de Amerikanen’. En wanneer is dat dan? ‘Als de Amerikaanse economie sterk aantrekt en de inflatie (die nu in de VS ook heel laag is) aantrekt. Dan zal de Amerikaanse centrale bank de rente verhogen.

De zeven reden waarom de euro ondertussen zo sterk blijft.

  1. De Amerikaanse langetermijnrente is hoger dan de Europese, maar dat geldt niet voor kortere termijnen.
  2. Het is (nog) niet interessant om in euro te lenen en in papier in dollar te beleggen, want de Fed heeft geen haast om de rente te verhogen.
  3. De balans van de ECB is gekrompen omdat banken de speciale leningen terugbetalen, terwijl de balans van de Fed blijft verruimen (sinds de tapering kopen ze minder in, maar per saldo kopen ze nog)
  4. De eurozone exporteert meer dan het invoert.
  5. Beleggingen in Europese obligaties, aandelen en vastgoed worden als zeer aantrekkelijk gezien. Dat trekt veel kapitaal aan. Daardoor geven Europa en de ECB gas, maar staan ze tegelijk op de rem. Door hun acties verbeteren de perspectieven, maar dat trekt beleggers aan. De euro blijft hoog, wat dan weer weegt op het herstel.
  6. De ECB wordt als conservatiever gezien dan de Fed en de BoJ (Bank of Japan), waardoor buitenlandse beleggers het wisselkoersrisico minder indekken als ze in de eurozone beleggen.
  7. De ECB verklaarde onconventionele maatregelen te zullen nemen, maar deed het nog niet.

wisselkoers $ - €

Reyns, J. De Standaard, 2014-06-03, 29.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers