mens en samenleving logo

Nigerianen plots 50 % rijker

Dank­zij een nieu­we tel­oe­fe­ning van de lo­ka­le sta­tis­ti­ci is Ni­ge­ria in een klap de groot­ste eco­no­mie van Afri­ka ge­wor­den. Het steekt Zuid-Afri­ka voor­bij. De Ni­ge­ri­a­nen lij­ken rij­ker, maar dat is enkel op pa­pier.

Nige­ria kan zon­dag trots een nieu­we ra­ming van het bruto bin­nen­lands pro­duct voor­stel­len. En de re­sul­ta­ten zijn in­druk­wek­kend. De Ni­ge­ri­a­nen lij­ken op pa­pier plots­klaps zo’n 50 % rij­ker.

Het bbp van Ni­ge­ria kwam in 2013 uit op 80,3 bil­joen naira of 350 mil­jard euro. Ni­ge­ria steekt zo Zuid-Afri­ka voor­bij als groot­ste eco­no­mie van Afri­ka.

Het grote ver­schil komt er omdat Ni­ge­ria voor het eerst sinds 1990 een up­da­te ge­daan heeft van de ver­schil­len­de com­po­nen­ten van zijn bbp. ‘Nieu­we sec­to­ren’ als te­le­com, IT, mu­ziek, film of lucht­ver­keer tel­len daar­door voor de eer­ste keer mee. Hoe­wel er op pa­pier een mas­sa­le ver­rij­king heeft plaats­ge­von­den, ver­an­dert er voor de Ni­ge­ri­aan niets. Het brengt geen extra voed­sel op hun bord.

Eco­no­men zeg­gen juist dat de Ni­ge­ri­aan­se eco­no­mie juist slecht pres­teert, ge­zien zijn be­vol­king van 170 mil­joen men­sen. Dat is drie keer zo­veel als Zuid-Afri­ka. Het bbp per hoofd van de be­vol­king ligt daar drie maal hoger.

In­ter­na­ti­o­na­le or­ga­ni­sa­ties vra­gen steeds meer aan Afri­kaan­se lan­den om hun bbp te her­be­re­ke­nen. Zodat ngo’s en re­ge­rin­gen een beter beeld heb­ben van de wer­ke­lij­ke eco­no­mi­sche si­tu­a­tie van een land.

SNOECK, D. Nigerianen plots 50 % rijker. www.tijd.be, 2014-04-06. Geraadpleegd op 2014-04-07 via www.tijd.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers