mens en samenleving logo

Euronav leent 540 miljoen euro voor aankoop supertankers

De Antwerpse oliereder Euronav gaat 540 miljoen euro lenen en hoopt nog eens 275 miljoen euro (350 miljoen dollar) op te halen voor de financiering van de aankoop van 15 Maersk supertankers. Gisteren rezen vragen over de financiering bij die aankoop die de beurswaarde van Euronav anderhalve keer overschrijdt.

Voor de aankoop van de 15 supertankers van olietransporteur Maersk gaat Euronav 540 miljoen euro (735 miljoen dollar) lenen bij scheepvaartbanken. Voor die som wordt gekeken naar Belgische, Franse en Scandinavische banken.

Verder wil euronav nog eens 275 miljoen euro (350 miljoen dollar) ophalen bij institutionele investeerders, zoals BHR Capital, Glendon Capital Management, GoldenTree Asset Mangement,… Naar particuliere beleggers wordt niet gekeken.

De kapitaalverhoging wordt verdeeld over verschillende stappen. Een eerste schijf van 36 miljoen euro (50 miljoen dollar) zal worden opgehaald via een private plaatsing tegen een koers van € 6,70 per aandeel, ongeveer de gemiddelde aandelenkoers in de maand voor de bekendmaking van de aankoop.

Schijf twee

Een tweede schijf van 220 miljoen euro (300 miljoen dollar) wordt tegen dezelfde condities opgehaald bij dezelfde investeerders. Euronav heeft hiertoe echter de goedkeuring nodig van andere aandeelhouders. Die zullen zich uitspreken op een buitengewone algemene vergadering in februari.

Door de komst van maximaal 32,2 miljoen nieuwe aandelen bovenop de 54,2 miljoen uitstaande aandelen die Euronav er reeds op na houdt, zien particuliere beleggers hun belang met 41 % verwateren.

Geen directe invloed op werkgelegenheid in Antwerpen

De komst van de 15 megatankers, die elke 300.000 ton ruwe olie kunnen vervoeren, heeft niet meteen gevolgen voor de werkgelegenheid in de haven van Antwerpen. De schepen zullen vooral ingezet worden in Azië. Bovendien zijn de schepen te groot om in Antwerpen te kunnen binnenlopen. De uitbouw van de vloot betekent wel dat het zeeluibestand met 300 à 400 kan stijgen.

TEMMERMAN, J. Euronav leent 540 miljoen euro voor aankoop supertankers. www.standaard.be, 2013-01-06. Geraadpleegd op 2013-01-06 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers