mens en samenleving logo

Vrouwen krijgen 59 dagen minder loon

Uit het re­cent­ste rap­port over de loon­ver­schil­len tus­sen man­nen en vrou­wen in de Eu­ro­pe­se Unie blijkt dat het ge­mid­del­de uur­loon voor vrou­wen 16,2 % lager ligt dan dat voor man­nen.

Omge­re­kend houdt het loon­ver­schil in dat vrou­wen per jaar 59 dagen min­der be­taald wor­den. En de kloof ver­kleint nau­we­lijks of niet, blijkt uit het Gen­der Pay Gap-rap­port. In de hele EU ver­klein­de ze tus­sen 2008 en 2011 met 1,1 % naar 16,2 %. Dat is voor­al te dan­ken aan de voor­uit­gang in onder meer Li­tou­wen en Tsje­chië, die in 2008 nog een kloof had­den van meer dan 20 %. In ons land zit het ver­schil al jaren net boven 10 %. De kloof is het grootst in Est­land (27,3 %).

En­ke­le lan­den vor­men een uit­zon­de­ring, maar in het al­ge­meen zijn de groot­ste ver­schil­len in ge­mid­del­de lonen te vin­den in de fi­nan­ciële sec­tor. Vrij­wel over­al is de kloof ook gro­ter in pri­va­te dan in pu­blie­ke sec­to­ren.

Noch­tans staat het recht op ge­lijk loon al in de Eu­ro­pe­se ver­dra­gen sinds 1957 en be­staat er al sinds 2006 een richt­lijn die ver­plicht vrou­wen het­zelf­de loon te bie­den voor het­zelf­de werk. De lid­sta­ten heb­ben die ook in ruime mate om­ge­zet in wet­ge­ving. Al­leen ver­kleint dat de kloof niet in de prak­tijk.

Een ge­brek aan trans­pa­ran­tie over lonen en aan in­for­ma­tie bij de werk­ne­mers zijn twee van de be­lang­rijk­ste strui­kel­ste­nen. Moch­ten vrou­wen meer zicht heb­ben op de lonen van col­le­ga’s dan zou­den ze zich er meer be­wust van zijn dat ze voor een lager loon wer­ken, en er beter kun­nen tegen age­ren.

De Eu­ro­pe­se Com­mis­sie ver­meldt onder meer ons land bij en­ke­le voor­beel­den van ‘best prac­ti­ces’ om de kloof te ver­klei­nen, van­we­ge de ver­plich­ting dat be­drij­ven sinds vorig jaar elke twee jaar een ver­ge­lij­ken­de stu­die moe­ten maken van hun loon­struc­tuur. In Frank­rijk en Oos­ten­rijk wor­den ze dan weer aan­ge­maand ope­ner te rap­por­te­ren over de lonen.

RACQUET, E. Vrouwen krijgen 59 dagen minder loon. De Tijd, 2013-12-10, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers