mens en samenleving logo

Bert Anciaux wil vervuilingstaks voor kauwgomfabrikanten

Senator Bert Anciaux (sp.a) pleit voor de invoering van een ‘vervuilingstaks’ voor producenten van kauwgom. Met de opbrengst wil hij de verwijdering van restanten van kauwgom in de openbare ruimte betalen. Anciaux doet zijn voorstel in een schriftelijke vraag die hij een tijdje geleden stelde aan staatssecretaris Melchior Wathelet, onder meer bevoegd voor Leefmilieu.

‘De Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij berekende dat er jaarlijks, alleen in Vlaanderen al, acht miljoen stukken kauwgom op het publieke domein belanden en daar soms heel lang blijven ‘plakken’. Vanuit de benadering ‘de vervuiler betaalt’ zou men aan de bron, namelijk bij de leveranciers, een vervuilingstaks kunnen opleggen. Zelfs een minimaal bedrag per eenheid kauwgom zou resulteren in een opbrengst die gedeeltelijk kan worden aangewend om de restanten van kauwgom op te ruimen’, aldus Anciaux.

In zijn antwoord laat Wathelet weten dat dit voorstel een gewestelijke bevoegdheid betreft. ‘Uw voorstel heeft betrekking op ‘producentenverantwoordelijkheid’. Dit is in ons land reeds ingevoerd voor verschillende producten zoals verpakkingen, wagens, frituurolie, en wordt beheerd door regionale overheden. Daarnaast is er een mogelijk interessante evolutie op Europees niveau. ACR+, het netwerk van steden en regio’s voor recyclage en duurzaam materialenbeheer, organiseert in september een workshop over dit thema’, aldus de staatssecretaris.

Bert Anciaux wil vervuilingstaks voor kauwgomfabrikanten. Het Laatste Nieuws, 2013-10-08. Geraadpleegd op 2013-10-10 via www.hln.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers