mens en samenleving logo

Vlaamse export naar de VS met een derde gestegen

De eerste acht maanden van het jaar lag de Vlaamse export naar de VS bijna een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT). Reden is de sterke groei van de uitvoer van farmaceutische en chemische producten. De Vlaamse uitvoer naar de VS over de eerste 8 maanden van het jaar bedroeg 12 miljard euro of een stijging met 31,15 procent. Die stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de exponentiële exporttoename van farmaceutische en organische chemische producten.

Totale export
De totale Vlaamse uitvoer tijdens de eerste acht maanden van het jaar kwam uit op 194,8 miljard euro of een stijging met 3,34 procent. In het eerste kwartaal was de groei het sterkst: 4,2 procent, tegen 2,3 procent in het tweede kwartaal. Met die groei van 3,34 procent tot eind augustus doet Vlaanderen beter dan de totale wereldgoederenuitvoer, die een daling kent van 0,41 procent.

De Vlaamse invoer bedroeg over de eerste acht maanden 192,4 miljard euro: een stijging met 0,70 procent. Dat geeft een tussentijds handelsoverschot van 2,4 miljard euro.

Chemie en farma
Sterke groei van de uitvoer over de eerste acht maanden was er ook naar de BRICS-landen: 7,12 procent. De uitvoer naar China steeg 15 procent, naar Rusland 27,35 procent, naar Brazilië 20 procent en naar Zuid-Afrika 14,33 procent. De uitvoer naar India daalde met 12,4 procent. Het gros (67,8 procent) van de export gaat wel nog steeds naar de EU. Grootste handelspartner blijft Duitsland, ook al ging de uitvoer over de eerste acht maanden licht (-0,43 procent) achteruit.

Chemie en farma blijven de belangrijkste exporttakken, goed voor 23,58 procent van de uitvoer over de eerste acht maanden.

Vlaanderen is na acht maanden goed voor 83,25 procent van de totale Belgische uitvoer, Wallonië is goed voor 14,74 procent en Brussel voor 2,01 procent. Vlaanderen doet daarmee 0,85 procentpunt beter dan vorig jaar.

Als enkel naar de maand augustus wordt gekeken, is er een een stijging van de export met 1,4 procent, terwijl de invoer daalt met 1,6 procent.

Richten op groeimarkten
Voor Vlaams minister-president Kris Peeters, de voorbije dagen op economische zending in Marokko, bevestigen de cijfers dat Vlaanderen de economische motor van België is. “De Vlaamse regering zal ook de komende jaren de Vlaamse bedrijven stimuleren om zich meer te richten op groeimarkten”, aldus Peeters, die benadrukte dat dat niet betekent dat de buurlanden uit het oog worden verloren.

De goede uitvoercijfers naar de VS tonen volgens Peeters dat het essentieel is dat president Barack Obama de Amerikaanse economie verder op het juiste spoor zet. “Ook voor Vlaanderen en haar open economie is dit van cruciaal belang”.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers