mens en samenleving logo

Klanten dumpen Electrabel

Electrabel heeft de voorbije twaalf maanden ruim 13 procent van zijn stroomklanten en 11 procent van zijn gasklanten kwijtgespeeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers over de marktaandelen van de energieleveranciers in Vlaanderen van de Vreg, de Vlaamse energieregulator.

Groepsaankopen en de heisa rond de plafonnering van de stroomprijzen begin april door de federale regering zijn de energieverbruikers aan het wegjagen bij Electrabel. Ook al probeerde het bedrijf eveneens in april tegengas te geven met de aankondiging van een verlaging van zijn vaste energietarieven.

Van het voortdurende klantenverlies van Electrabel hebben niet minder dan vier concurrenten geprofiteerd. Dat zijn Essent, Lampiris, Eneco en Nuon. De primus is Essent. De opmars van deze leverancier is voor een groot stuk te danken aan de groepsaankopen. Essent kwam regelmatig als beste koop uit de bus. Zijn marktaandeel als gasleverancier steeg in twaalf maanden tijd van 1,98 naar 5,53 procent. Als stroomleverancier ging het van een marktaandeel van 2,08 naar 4,18 procent.

Het ziet er volgens de Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche (SP.A), alvast naar uit dat de consument de voorbije maanden en masse ontdekt heeft zijn dat de prijzen van de leveranciers vergelijken de makkelijkste en snelste manier is om te besparen op de energiefactuur. Na zeven maanden zijn in Vlaanderen al meer gezinnen en bedrijven van energieleverancier veranderd dan in heel 2011. Het betekent dat dit jaar al 8,46 procent van alle Vlaamse stroomverbruikers al overgestapt is naar een andere leverancier en 9,66 procent van alle gasverbruikers.

Deze forse en snelle stijging van het aantal wissels gaat de leveranciers dwingen om elkaar nog meer te gaan beconcurreren op prijs en klantvriendelijkheid, hoopt Van den Bossche.

Opvallend is wel dat de huidige nummer twee op de Vlaamse energiemarkt, Luminus, niet kan profiteren van het weglopen van de klanten bij Electrabel. Het trappelt al een jaar ter plaatse.

Electrabel blijft ondanks het zware klantenverlies met nog meerdere lengten voorsprong de grootste energieleverancier van Vlaanderen. Het levert nog altijd stroom en gas aan ruim de helft van alle energieverbruikers.

Bron: De Standaard

20120830-072744.jpg

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers