mens en samenleving logo

Brazilië zweert bij goedkope real

Brazilië zal alles doen om de waar­de van de munt, de real, te druk­ken. Het BRIC-land kondigt, bij monde van de mi­nis­ter van Fi­nan­ciën Guido Man­te­ga, ook nieu­we maat­re­ge­len aan om de bin­nen­land­se in­du­strie te be­scher­men. Dat moet de stok­ken­de eco­no­mi­sche motor weer aan de praat krij­gen.

‘We kun­nen niet stil­zit­ten en toe­kij­ken hoe an­de­re lan­den hun mun­ten de­va­lu­e­ren om ze een con­cur­ren­ti­eel voor­deel te geven’, zegt mi­nis­ter Guido Man­te­ga in in­ter­view in Fi­nan­ci­al Times.
Zijn woor­den zijn een echo van die van pre­si­dent Dilma Rous­seff. Zij waar­schuw­de de an­de­re lan­den begin deze maand ook al om hun munt niet kunst­ma­tig laag te hou­den.

‘We wil­len onze in­du­strie niet ver­lie­zen’, her­haal­de Man­te­ga in de Brit­se krant. ‘Bra­zi­lië is meer dan een uit­voer­der van grond­stof­fen.’ Voor de Bra­zil­aan­se kust schui­len im­men­se olie­re­ser­ves.

Het land, samen met China, Rus­land en India lid van het se­lec­te club­je van BRIC-groei­lan­den, liet het voor­bije jaar een deel van zijn plui­men. De groei­mo­tor stokt. In ja­nu­a­ri viel de in­du­striële pro­duc­tie 2,1 pro­cent terug te­gen­over de­cem­ber. De groei slonk vorig jaar van 7,5 pro­cent in 2010 naar 2,7 pro­cent.

Man­te­ga kon­digt aan dat Bra­zi­lië de be­las­tings­voor­de­len voor een aan­tal sec­to­ren zal uit­brei­den naar an­de­re, zoals de tex­tiel- en kle­ding­in­du­strie. Die stelt liefst 2 mil­joen Bra­zi­li­a­nen te werk.

Het land legde eer­der al ho­ge­re in­voer­hef­fin­gen op voor geïmpor­teer­de auto’s. Daar­naast gin­gen de be­las­tin­gen op bui­ten­land­se le­nin­gen de hoog­te in, met de be­doe­ling om de ka­pi­taal­in­stroom tegen te gaan.

Vol­gens Man­te­ga ver­valt zijn land niet in pro­tec­ti­o­nis­me met de maat­re­ge­len. ‘Bra­zi­lië neemt geen pro­tec­ti­o­nis­ti­sche, maar be­scher­men­de (‘de­fen­si­ve’, red.) maat­re­ge­len. We zijn voor vrije con­cur­ren­tie’, zei de fi­nan­cie­mi­nis­ter. ‘Maar we kun­nen onze gren­zen niet vol­le­dig open stel­len als an­de­ren niet-com­pe­ti­tie­ve me­cha­nis­men ge­brui­ken.’

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers