mens en samenleving logo

Obligaties meest in trek

Belgische ondernemingen hebben in 2011 bijna 9 miljard euro vers geld ingezameld met de uitgifte van bedrijfsobligaties en kapitaalverhogingen. De verdrievoudiging tegenover 2010 is vooral te danken aan het succes van de obligaties, blijkt uit een onderzoek van De Tijd.

Koen Dejonckheere, gedelegeerd bestuurder van de investeringsmaatschappij Gimv, merkt op dat de bedrijfsobligaties profiteerden van een dubbele stimulans. ‘Ten eerste voelen veel beleggers zich in de huidige omstandigheden veiliger op de obligatie- dan op de aandelenmarkt. Ten tweede promoten de bankiers bedrijfsobligaties als alternatief voor bankkredieten.’ De banken staan wegens de crisis niet meer te springen om grote leningen toe te kennen.
AB InBev tekende met 2 miljard euro voor zowat een kwart van het bedrag dat met obligaties werd opgehaald. De opbrengst van twee obligatieleningen werd gebruikt voor ‘algemene bedrijfsdoeleinden’. De brouwer kon in de lente zelfs goedkoper geld lenen dan de Belgische staat, hoewel zijn kredietrating veel lager is.
Nyrstar haalde ruim 1 miljard op, verdeeld over obligaties en aandelen. De kapitaalverhoging had als doel de schuld af te bouwen en overnames te financieren. Samen met de aankondiging van de kapitaalverhoging kondigde de zinkgroep de overname aan van de Campo Morado-mijn in Mexico.
De luierfabrikant Ontex wilde met een obligatielening schulden bij de banken en een lening van de Britse investeringsmaatschappij Candover terugbetalen.

Het bedrag van de kapitaalverhogingen stabiliseerde op bijna 1 miljard als gevolg van het slechte klimaat op de aandelenmarkten.

Euronext Brussel kon geen enkele onderneming verleiden tot een beursintroductie. Hoffman en Dejonckheere verwachten dat ook in 2012 de markt van de bedrijfsobligaties meer geld zal ophalen dan de aandelenmarkt.

Bron: De Tijd

  1. Waarom sluiten ondernemingen meer obligatieleningen af in 2011?
  2. Waarom stabiliseert het bedrag van kapitaalverhogingen in 2011?
  3. In het artikel worden drie voorbeelden gegeven van ondernemingen die beroep doen op een obligatielening. Ga na of de gulden regel voor alle drie gerespecteerd is.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers