mens en samenleving logo

Van ‘speel met uw barbiepoppen’ tot ‘kruip in uw keuken’: seksisme is dagelijkse kost voor deze vrouwelijke refs

“Achter uw fornuis, olé olé”. Enkele supporters van Eendracht Aalst Lede lieten zich zondag van hun slechtste kant zien tegenover scheidsrechter Jana Van Laere. Het voorval wekt veel verontwaardiging, maar is spijtig genoeg geen alleenstaand geval.

Fatsoen was zondag ver te zoeken in het Pierre Cornelisstadion in Aalst. Toen scheidsrechter Jana Van Laere een strafschop toekende aan de bezoekers van KVV Sint-Denijssport, vonden enkele supporters van de thuisploeg er niet beter op dan haar te belagen met seksistische gezangen. In een filmpje, gemaakt vanuit de tribune, is duidelijk te horen wat er geroepen wordt. “Achter uw fornuis, olé olé”, zingen enkele supporters in koor, gevolgd door een smaakloze “dikke trut”.

Voetbal Vlaanderen reageerde zondag al met verbijstering op de beelden die het Nieuwsblad verspreidde. “Terug naar de jaren stillekes… Onvoorstelbaar respectloos gedrag”, luidde het in een post op X. Maandag werd duidelijk dat de federatie het hier niet bij wil laten. Het zal aan het bondsparket vragen om op basis van de beelden een dossier op te maken dat kan worden voorgelegd aan de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme (NKDR). Die instantie moet dan beslissen of er sancties opgelegd zullen worden aan de betrokken club. (

Afgeschrikt

Ook elders is de verontwaardiging groot. Te meer omdat slachtoffer Jana Van Laere wordt aanzien als een groot talent in het wereldje. Ze is de hoogst geklasseerde vrouwelijke ref in ons land: bij de vrouwen fluit ze internationale wedstrijden, bij de mannen is ze actief tot op het niveau van derde amateur.

“We vragen ons altijd af waarom er zo weinig vrouwelijke scheidsrechters zijn. Wel, dit soort voorvallen is één van de redenen. Jonge meisjes die beginnen aan de opleiding, stoppen vaak snel omdat ze worden afgeschrikt.” Nathalie De Volder (26), zelf scheidsrechter in eerste nationale bij de vrouwen en derde provinciale bij de mannen, was vorig jaar het gezicht van een antiseksisme-campagne van Voetbal Vlaanderen. Dat we anno 2025 nog met dit soort zaken geconfronteerd worden, doet haar pijn. “Ik krijg zelf nog maandelijks opmerkingen over mijn geslacht. Dat begint al als ik ergens aankom. Je hoort mensen fluisteren: ‘Oei, het is een vrouw. Gaat dat wel goedkomen?’ Ik moet me altijd harder bewijzen dan een man.” (Lees verder onder de foto)

Zo erg als het recente voorval in Aalst maakte ze het zelf wel nog maar één keer mee, vertelt De Volder. “Een tweetal jaar geleden floot ik een jeugdwedstrijd in Wellen. Er werd op een gegeven moment geappelleerd voor natrappen, maar ik had niets gezien. Toen heb ik heel wat over me heen gekregen: ‘Ga maar met uw barbiepoppen spelen’ of ‘kruip terug in uw keuken’. Ik was zo van de kaart dat ik me van de rest van de match niets herinner.”

De tijd heeft haar geleerd een soort olifantenhuid te ontwikkelen. “Ik kan me tegenwoordig heel goed afsluiten.” Een herkenbaar gevoel voor Viki De Cremer (31), die het als een van de weinige vrouwelijke scheidsrechters tot in het mannelijke profvoetbal schopte, maar een tweetal jaar geleden haar fluitje noodgedwongen aan de haak hing, om medische redenen. “Ook ik heb in mijn carrière seksistische opmerkingen gekregen. Maar als ik op het veld stond, focuste ik me op de wedstrijd. En soms lachte ik het gewoon weg. Als iemand zei dat ik terug naar mijn keuken moest, dan dacht ik: goh, ik weet niet of dat beter is. In de keuken ben ik ook niet zo’n held.”

Elk jaar behandelt de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme tussen de 120 en 160 dossiers.

Probleem in heel de voetbalwereld

Beide vrouwen benadrukken wel dat het probleem van verbaal geweld tegen scheidsrechters verder gaat dan seksisme. Ook mannelijke collega’s krijgen er vaak stevig van langs. “Supporters zoeken naar iets waar ze de scheidsrechter op kunnen pakken, iets dat anders is”, zegt De Volder. “Bij ons is dat het geslacht, bij mannen kan dat bijvoorbeeld hun gewicht zijn.” De Cremer: “Het is een probleem in heel de voetbalwereld. Ooit gaf ik een supporter eens een opmerking dat hij op zijn taal moest letten. Die man antwoordde bloedserieus: ‘Ik heb betaald om te komen kijken, dus ik heb ook het recht om op de scheidsrechter te roepen.’” (Lees verder onder de foto)

De Cremers broer Wesli fluit in eerste klasse, waar hij soms duizenden mensen tegelijk op zijn dak krijgt. “Dat gaat soms ver: bijvoorbeeld een hele tribune die ‘uw moeder is een hoer’ zingt als ik weet dat mama ook in het stadion zit.” Maar de ergste incidenten? Die doen zich voor bij jeugdwedstrijden. “Ik herinner me een U17-trainer die na de match achter me aan kwam gelopen. Die man moest tegengehouden worden door andere aanwezigen.” De Volder beaamt: “Iemands kind is heilig. Als die pijn heeft, dan is het volgens de ouders altijd een overtreding. Als je dat als scheidsrechter anders hebt gezien, dan word je uitgemaakt.”

LIESENBORGHS, G. Van ‘speel met uw barbiepoppen’ tot ‘kruip in uw keuken’: seksisme is dagelijkse kost voor deze vrouwelijke refs. www.nieuwsblad.be, 11 februari 2025

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2025 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers