mens en samenleving logo

Cursisten Hulpkok bereiden maaltijd voor buurtrestaurant: “Eten uit andere culturen lokt mensen uit andere culturen”

Mongoolse kuushuur en Pakistaanse tikka massala staan meestal niet op het menu van het sociale restaurant ’t Hert in de Otterstraat. Stagiaire Tatiana nodigde de cursisten Hulpkok van CVO EduKempen uit om dat te serveren.Tatiana Vayzer studeert in de Thomas More Hogeschool en loopt stage bij Tantwoord. Ze is er verantwoordelijk voor het project Wereldkeuken. In het buurtrestaurant ’t Hert, waar vrijwilligers van de armoedeorganisatie vier keer per week een betaalbare en gezonde maaltijd bereiden, wordt een keer per maand ook een gerecht uit de wereldkeuken geserveerd. “We spelen daarmee in op de groeiende diversiteit in de stad”, legt Tatiana, die zelf van Russische origine is, uit. “Door maaltijden uit andere culturen te serveren, hopen we ook meer anderstaligen naar Tantwoord te lokken. Daar kunnen we hen bijstaan als ze een hulpvraag hebben.”

Het was Tatiana’s idee om leerlingen van CVO EduKempen uit te nodigen om in ’t Hert een maaltijd te serveren. “CVO EduKempen richt voor het vierde schooljaar een opleiding tot hulpkok in op haar campus”, legt lesgever Annemie Van Gils uit. “Dat doen we in samenwerking met de VDAB. De cursisten volgen deze opleiding een halfjaar. Ze zijn allemaal anderstalig en krijgen tijdens de opleiding ook Nederlandse les. Ze zijn supergemotiveerd. Anderstaligen opleiden is niet evident, maar we demonstreren heel veel en we tonen de producten waarmee we werken. Zo slagen we erin goed opgeleide hulpkoks die voldoende taalkennis hebben, klaar te stomen.”

Altijd werk in horeca

De acht cursisten stelden zelf mogelijke gerechten voor. Daaruit werden drie gerechten gekozen en bereid voor de gasten van het buurtrestaurant. Dat zat woensdag helemaal vol. “De cursisten doen een stage op een werkplek waar ze na de opleiding mogelijk aan de slag kunnen”, legt Kathleen De Jongh van VDAB uit. “Maar dit is hun eerste werkervaring voor een grote groep. Dat is zeker een meerwaarde voor hen. Er is nog steeds een tekort aan mensen in de horeca. We volgen de cursisten op tot ze aan het werk zijn. Meestal kunnen ze op de stageplaats al aan de slag. Maar deze keer werkt een van de cursisten bij Lunch Garden en is het niet duidelijk of dat zal lukken.”

VAN NIEUWENHUYSEN, G. Cursisten Hulpkok bereiden maaltijd voor buurtrestaurant: “Eten uit andere culturen lokt mensen uit andere culturen”. www.nieuwsblad.be, 29 januari 2025.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2025 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers