Suikerprijs staat op hoogste peil in tien jaar tijd

Suiker, dat in bijna alles zit – van chocolade tot koolzuurhoudende dranken en gebak – wordt steeds duurder. Dat is slecht nieuws voor de consument. ‘Het zal de inflatie in de winkelrekken verder aanwakkeren.’

Door de hoge suikerprijs stijgen de kosten voor de industrie en wordt de wereldwijde voedselinflatie verder aangewakkerd. De prijzen van geraffineerde suiker stegen eind vorige week naar het hoogste niveau in meer dan tien jaar tijd.

In Londen kostte een ton witte suiker op de termijnmarkt 630 dollar (580 euro) per ton, waardoor de witte zoetstof op schema ligt om in maart met zo’n 11 % in waarde te stijgen. Dat is de grootste prijsstijging in één maand tijd sinds 2021. In New York werd een pond ruwe suiker verhandeld tegen 0,22 dollar, het hoogste niveau in bijna zes jaar tijd.

Slechte oogst

Wereldwijde voorraden worden krapper (en dus ook het aanbod), vooral omdat India, een van ’s werelds grootste suikerproducenten, de export terugdringt. Regenval tastte de oogst van suikerriet aan. Vooral in de staat Maharashtra – normaal goed voor een derde van alle productie in India – wordt door de hevige regen veel minder suiker geproduceerd dan verwacht. Tegelijk streeft premier Narendra Modi naar een agressief biobrandstofprogramma, waardoor meer suikerriet wordt omgeleid om er ethanol mee te maken. Dat moet volgens de regering de luchtvervuiling verminderen, de factuur voor olie-import verlagen en de boeren uiteindelijk meer geld opleveren.

India is – na Brazilië – de grootste suikerproducent in de wereld. ‘Als daar de oogst tegenvalt, voel je dat meteen op de wereldmarkt’, verduidelijkt Francis Huyghe, economisch adviseur bij de Boerenbond. ‘Meer dan driekwart van de suiker wereldwijd wordt gemaakt van suikerriet. Dat is veruit de efficiëntste manier om suiker te maken. Suiker maken uit bieten, wat we in ons land vooral doen, is veel moeilijker. Daar is onder meer stoom voor nodig.’

Link met olieprijs

Ook in andere landen dreigen er volgens het persagentschap Bloomberg flessenhalzen in de aanvoerketen te ontstaan. In Brazilië, bijvoorbeeld, wordt weliswaar een enorme productie van suikerriet verwacht, maar ook daar heeft de regen de oogst vertraagd en kan de beperkte havencapaciteit de bevoorrading van de wereldmarkt hinderen. Het land heeft immers ook een recordoogst sojabonen binnengehaald en het aantal beschikbare transportschepen is niet oneindig. Ook de suikerproductie in Thailand, een andere belangrijke exporteur, zal dit jaar waarschijnlijk onder de verwachtingen blijven.

Daartegenover blijft de wereldwijde vraag naar suiker groot. ‘Er is bijna altijd een tekort aan suiker in de wereld’, zegt Huyghe. ‘Een groot deel van de vraag wordt niet alleen bepaald door menselijke consumptie, maar ook door bedrijven die suiker gebruiken voor bio-ethanol, als brandstof voor auto’s. Dat gebeurt niet alleen in India, ook in Brazilië. We zien in de praktijk zelfs een directe link tussen de olieprijs en de suikerprijs. Als die olieprijs stijgt (zoals nu na de verrassende productiebeperking van de Opec+, red.) leidt dat tot een aanzuigeffect en stijgende suikerprijzen.’

Prijspiek niet in zicht

Dat alles is slecht nieuws voor de toch al torenhoge voedselinflatie, die vorige maand in ons land met 17 % toenam. Door de hoge suikerprijs dreigen de prijzen van chocolade en snoep voor Pasen sowieso al duurder uit te vallen dan een jaar geleden. Terwijl in veel landen ook de prijzen van gebak en koolzuurhoudende frisdranken al een hele tijd in de lift zitten.

Dat is nog maar het begin. Door de productieproblemen en de stijgende olieprijs is de piek van de suikerprijs nog lang niet in zicht. ‘De consument zal dat merken, ja, zij het wel met vertraging’, denkt Huyghe. ‘De suikersector werkt met langdurige leveringscontracten. Pas als die herzien worden, zal de consument het effect van de duurdere suikerprijs zien in de winkelrekken. Dat kan tot zes maanden duren.’ Of hoe u, bij wijze van spreken, uw chocoladefiguurtjes voor Sinterklaas best nu al koopt.

TANGHE, N. Suikerprijs staat op hoogste peil in tien jaar tijd. De Standaard, 4 april 2023, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo