Slimmer verpakken

Een goede verpakking is belangrijk: ze beschermt producten, laat toe om voedingsmiddelen langer te bewaren en geeft vaak nuttige informatie.
Als retailer doen we ons best om de milieu-impact ervan tot een minimum te beperken. Dat doen we door ze te vermijden, verminderen en hergebruiken, alsook door in te zetten op recyclage en duurzamere materialen. Stap voor stap. Tegen 2025 willen we dat 100,00 % van de verpakkingen van onze eigen merken herbruikbaar, recycleerbaar, composteerbaar of biodegradeerbaar is. Zo winkel jij met een gerust hart.

Meest duurzame verpakkingsoplossing

Boe plastic, leve karton? Hoe minder verpakking, hoe beter? Zo simpel is het helemaal niet. De verpakkingsoplossing met de minste milieu-impact is niet altijd wat je op het eerste zicht denkt. Dat komt omdat er heel wat elementen een rol spelen in de volledige ecologische voetafdruk van een product én de verpakking. Je moet rekening houden met voedselbederf, energiegebruik bij de productie van de verpakking, watergebruik, transport en meer.

Voor onze eigen merken – zoals Boni en Spar – gaan wij de uitdaging aan om per product de beste verpakking te kiezen voor het milieu. Onze interne duurzaamheidsexperten voeren hiervoor onderzoek uit zoals levenscyclusanalyse-screenings. Een oefening die we zeker nog niet voltooid hebben maar stap voor stap beter onder de knie krijgen.

Concreet beperken we de milieu-impact van onze verpakkingen door in te zetten op drie pijlers:

 • Refuse, reduce, reuse
 • Kiezen voor duurzamere materialen
 • Inzetten op recyclage

Refuse, reduce, reuse

Natuurlijk willen we in de eerste plaats verpakking vermijden (refuse). Als het kan, laten we ze gewoon weg! Groenten en fruit bieden we zoveel mogelijk in bulk aan, onverpakt dus.

Soms is een verpakking noodzakelijk om een product langer vers te houden. De milieu-impact van voedselverspilling is immers vaak groter dan die van de verpakking. Wanneer een verpakking nodig is, proberen we deze te verdunnen of verkleinen (reduce) zodat we minder materialen moeten gebruiken. Enkele recente voorbeelden:

 • Het plastic deksel van de verpakkingen van onze noten en kaasblokjes vervingen we door een hersluitbare folie. Zo besparen we jaarlijks meer dan 68 ton plastic.
 • Ook de smeersalades van Boni en Everyday doen het met 45,5 ton minder plastic per jaar. Dankzij hun nieuwe afgeronde bodem kan je ze bovendien maximaal uitlepelen, voor minder voedselverlies.

 

Verpakking vermijden, kan ook door ze te hergebruiken (reuse). Opnieuw en opnieuw en opnieuw …

 • Met de herbruikbare zakjes voor groenten en fruit besparen we jaarlijks maar liefst 150 miljoen plastic zakjes.
 • Om je boodschappen mee naar huis te nemen, kan je tellen op de herbruikbare kartonnen of plastic plooiboxen van Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Collect&Go.
 • In verschillende winkels van Bio-Planet kan je je eigen potjes (laten) vullen met noten, granen, ontbijtgranen, vlees, kaas en verse bereidingen. In Braine-l’Alleud zelfs ook met was- en onderhoudsproducten.
 • En in de herbruikbare biokatoenen broodzak van Bio-Planet blijft je brood lekker knapperig.

Inzetten op recyclage

De meeste verpakkingen vormen an sich geen milieuprobleem. Wanneer ze echter in de natuur terechtkomen, is dat wel een probleem. Gelukkig is veel verpakkingsmateriaal goed te recycleren.

Met de hele Belgische retailsector engageren we ons om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk huishoudelijke verpakkingen recycleerbaar zijn. Daarbij geven wij de voorkeur aan verpakkingen die volledig uit één materiaalsoort bestaan. Is dit niet mogelijk, dan gaan we voor materiaal die je gemakkelijk kan scheiden. Op steeds meer van onze verpakkingen vind je iconen die je vertellen tot welke afvalstroom de verpakking hoort. We beperken donkere verpakkingen omdat die moeilijker te recycleren zijn. En we zorgen er ook voor dat etiketten en bedrukte folielagen (‘sleeves’) het recyclageproces niet negatief beïnvloeden.

Natuurlijk is het aan jou om de verpakkingen ook effectief te sorteren. Alleen zo kunnen ze gerecycleerd worden en een nieuw leven krijgen. Wist je dat de nieuwe blauwe pmd-zak in bijna heel België ingevoerd is? Naast de klassieke plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons, mogen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen in deze zak. Dus ook yoghurtpotjes, margarinevlootjes en meer.

Ook wij sorteren vanzelfsprekend mee! Eerst in de winkels, daarna nog eens in onze retourcentra. In 2020 recycleerden we 85,00 % van ons afval. Voor onze omverpakkingen is dat 100,00 %.


Kiezen voor duurzamere materialen

Uit een deel van ons recycleerbare verpakkingsafval laten we nieuwe verpakkingen maken, zoals kartonnen schaaltjes voor fruit of charcuterie. Ook voor de plastic verpakkingen van onze eigen merken kiezen we steeds vaker voor gerecycleerde materialen.

 • Onze eerste verpakkingen uit 100 % gerecycleerde plastic liggen in de rekken: de vloeibare wasmiddelen en de allesreinigersprays van Boni.
 • Voor 2022 willen we alle plastic verpakkingen van onze huismerkdranken voor minstens 25,00 % van gerecycleerde plastic (rPET) maken. Tegen 2025 mikken we op 50,00 %. We schakelen ook over naar transparante flessen die keer op keer gerecycleerd kunnen worden.

 

Onze verpakkingen uit gerecycleerd materiaal zijn op hun beurt ook weer recycleerbaar. Een mooi voorbeeld van circulaire economie!

Innovatieve verpakkingstechnieken

Samen met producenten, kennisinstellingen en universiteiten werkt ons R&D-team mee aan onderzoeksprojecten naar nieuwe verpakkingen. Dankzij innovatieve bewaartechnologieën en verpakkingen die de houdbaarheid van groenten en fruit verlengen, gaat er minder voedsel verloren. Op die manier besparen we heel wat grondstoffen en hulpbronnen die nodig zijn voor de voedingsproductie, -verwerking en -transport.

Onze avocado’s krijgen een 100,00 % plantaardig beschermlaagje. Zo drogen ze minder snel uit en rijpen ze minder snel. En dus zijn ze tot twee keer langer houdbaar. 
Ook onze Boni-witloof blijft twee keer langer vers dankzij een nieuwe ademende verpakking met microperforaties. Die laat minder zuurstof binnen en minder water buiten.

We beperken de milieu-impact van de verpakkingen van onze eigenmerkproducten door ze te vermijden, verminderen, hergebruiken, in te zetten op recyclage en duurzamere materialen. Zo dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Slimmer verpakken. colruytgroup.com, 30 april 2021. Geraadpleegd op 14 mei 2021 via colruytgroup.com
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo