‘Honderden euro’s aan speelgoed en knutselgerief’

Corona bracht een nieuwe hobby naar het gezin van Fatma Dinc (36). Zij en vooral haar man Erol (38) werden heuse foodies en laten wekelijks afhaalmaaltijden aanrukken. “We probeerden van alles, van supergezond tot frozen yoghurt en donuts.” Deliveroo, Uber Eats, McDonald’s: allemaal stonden ze voor de deur van hun pas gerenoveerde woning in Mechelen.

Het was de combinatie thuiswerk en jonge kinderen die Fatma en Erol naar de telefoon deden grijpen. Vroeger werkten ze allebei een dag thuis, zij op woensdag, hij op donderdag. Nu het koppel permanent thuis is met twee kinderen van drie en vijf jaar, is comfortfood een noodzaak geworden. “We geven er veel geld aan uit: tussen de 30 en 50 euro per keer en soms twee keer per week.”

De kost compenseert het verlies aan bioscoop- en restaurantbezoek. Fatma en Erol gingen in precoronatijden twee keer per maand naar de bioscoop, waar een ticket tussen 12 en 15 euro kost. Vooraf zagen ze vrienden op café of gingen ze iets eten. “Voor ons tweeën bedroeg de rekening dan al snel 70 of 75 euro.”

Vielen ook weg: de vele sociale verplichtingen. Fatma en Erol waren vaak te gast op een housewarming, verjaardag of geboorte. Elke keer namen ze een cadeau mee ter waarde van 50 euro. Een jaar lang bezochten ze geen enkele binnenspeeltuin. Hun abonnement op de zoo van Planckendael van 250 euro is verlopen, maar ze hebben er amper gebruik van kunnen maken. Ondertussen bleven haar loon als stafmedewerker en zijn fee als zelfstandig softwareontwikkelaar hetzelfde.

De grootste uitgaven bewaarden Fatma en Erol voor hun kinderen. “In het begin van de lockdown zijn we naar Fun en Dreamland geweest, waar we voor honderden euro’s knutselgerief en speelgoed kochten voor de kinderen.” Er kwamen ook een opblaaszwembad in de tuin, twee kinderfietsen en een elektrische fiets ter waarde van 1.200 euro voor Fatma.

De jaarlijkse gezinsvakantie viel in het water en dat vond geen van beiden erg. “Normaal gaan we in de zomer naar Turkije of Spanje. Nu zijn we in Limburg op hotel geweest, waar we met de kinderen hebben gewandeld en naar Center Parcs zijn geweest.” De staycation willen Fatma en Erol meenemen voor later. “Wij hoeven niet meer zo nodig op een citytrip of een buitenlandse reis.”

Het gezin verbruikte het afgelopen jaar opvallend minder brandstof. Er waren toch geen familiebezoeken naar de Kempen en Limburg en ook het pendelen viel weg. “Elke dag twee uur in de file naar ons werk: ook dat gaat niet meer terugkomen. We hebben ingezien hoe waardevol het is om thuis te blijven en betrokken te zijn. Elke dag aan de schoolpoort staan: het klinkt kneuterig, maar ons heeft het rust gebracht.”

SOMERS, S.. ‘Honderden euro’s aan speelgoed en knutselgerief’. De Morgen, 3 april 2021, 38.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo