6 op 10 gezinnen met kinderen hebben geldzorgen

September is voor veel gezinnen een dure maand en de coronacrisis doet daar dit jaar een stevige schep bovenop. 6 op de 10 gezinnen met kinderen kampen met geldzorgen, zo blijkt uit een recente bevraging.

Schoolboeken: 249 euro. Turnkledij: 43 euro. Busabonnement: 160 euro. Lidgeld voetbalclub: 220 euro. Chiro: 35 euro. Het zijn maar enkele voorbeelden van de kosten die heel wat gezinnen zien binnenkomen. Soms komt er zelfs een laptop bovenop, of het inschrijvingsgeld voor unief of hogeschool. “Een kostenpiek is er elk jaar in de aanloop naar het nieuwe schooljaar, maar met corona erbij wordt het nu voor velen een extra moeilijke cocktail”, weet Christophe De Boeck. Hij is directeur van financieel dienstverlener Intrum, die vorige maand een bevraging uitvoerde bij 600 Belgen. “De groep die in augustus en september sowieso al extra moet rekenen om de eindjes aan elkaar te knopen, moet nu vaak inleveren door tijdelijke werkloosheid en de broeksriem nóg strakker aanhalen.”

Ruim 6 op de 10 gezinnen met kinderen zien hun facturen oplopen en kampen met financiële zorgen. Bij gezinnen zonder kinderen is dit ‘slechts’ 4 op de 10. “Nog zorgwekkend: de helft van de gezinnen met kinderen heeft na het betalen van alle facturen moeite om het einde van de maand te halen – een probleem dat onder de radar blijft”, aldus De Boeck. “Veelal kunnen die mensen als tweeverdieners niet bij het OCMW aankloppen. Ik hou mijn hart vast voor het bloedbad dat volgt wanneer de financiële compensatiemaatregelen wegvallen en wanneer veel Belgen van tijdelijke in definitieve werkloosheid belanden.”

6 op 10 gezinnen met kinderen hebben geldzorgen. Het Laatste Nieuws, 25 augustus 2020, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo