Hoe betaal ik met mijn smartphone?

Wie coronaveilig wil betalen in de winkel, hoeft alleen nog zijn smartphone boven te halen. Betalen met je telefoon werkt almaar beter.

Het is een van de belangrijkste adviezen in coronatijden: betaal niet met cash geld in de winkel, maar met de bankkaart. En, als het kan, contactloos.

Maar ook je smartphone kan hier een handig hulpmiddel zijn. Je tovert je toestel makkelijk om tot een tweede portefeuille. Er zijn verschillende manieren, afhankelijk van je type smartphone. Maar je bank moet wel meedoen. En ­opgelet: het werkt soms om onduidelijke redenen niet met een bepaalde betaalterminal. Om boze blikken te vermijden: probeer het een eerste keer wanneer er geen twintig ongeduldige mensen achter jou in de rij staan.

1. iPhone

Apple lanceerde Apple Pay al in 2014, maar pas eind 2018 bracht BNP Paribas Fortis het naar België. Klanten van die bank kunnen Apple Pay activeren op de instellingen-pagina van de Fortis-app op hun smartphone.

Zodra dat is gebeurd, is betalen kinderspel, aan betaalterminals die draadloos betalen toelaten. Dat zie je vaak (maar helaas niet altijd) aan het ‘draadloos’ logootje met de concentrische ­golven.

Aan de kassa van de winkel zeg je dat je ‘met de kaart’ wil betalen (voor de betaalterminal en de kassier is er geen verschil). Je drukt tweemaal op de thuisknop om Apple Pay te activeren. Dan verschijnt je bankkaart op je scherm en vraagt het toestel een veiligheidshandeling: gezichtsscan, vingerafdruk of je pincode. Dan je smartphone even tegen de terminal houden, en voilà: betaald. Verwacht daarbij verbaasde blikken van het winkelpersoneel. ‘Dat is handig!’ is de verraste reactie die wij vaak hoorden.

In het gros van de gevallen verloopt het feilloos, maar niet altijd. De draad­loze betaalterminal moet Maestro aan boord hebben. Dat geldt gelukkig voor het merendeel van de terminals.

Vandaag is BNP Paribas Fortis (en haar dochtermerken als Fintro) de enige bank in ons land die Apple Pay ondersteunt. KBC wil het later dit jaar aanbieden. Zit je bij een andere bank en heb je een iPhone, dan kun je overwegen een rekening te openen bij een van de nieuwe neo-banken op het internet, zoals N26 of Revolut. Ook zij bieden Apple Pay aan.

Om het helemaal futuristisch te maken: Apple Pay werkt ook met een Apple Watch. Tweemaal op de homeknop van je horloge drukken, het ding tegen de terminal houden: betaald. Je geld was nog nooit zo snel van je rekening.

2. Google Pay

In de Android-wereld is het zoals je zou verwachten: meer keuze en (dus) meer verwarring. Google heeft intussen wel wat orde op zaken gesteld met Google Pay, dat op heel wat Android-smartphones standaard ingesteld staat (en, zo niet, kan worden ingesteld). Als Google Pay als standaard Android-betaalmethode via NFC is ingesteld, werkt het zelfs nog makkelijker dan hierboven beschreven: gewoon je smartphone ontsluiten en tegen de draadloze betaalterminal houden. Is het makkelijker dan een betaalkaart? Dat moet je voor jezelf uitproberen. Wie zijn smartphone ontsluit met een vingerafdruk, is meestal (iets) sneller. Een pincode intikken op je smartphone is hygiënischer dan op een betaalterminal, maar niet echt sneller. En er loopt geregeld wat mis, zodat je uiteindelijk toch je bankkaart moet bovenhalen. Google Pay werkt bij BNP Paribas Fortis, Fintro, Hello Bank en KBC.

Opgelet: gebruik van Apple Pay of Google Pay geeft deze tech-reuzen toegang tot je betaalverkeer – alsof zij nog niet genoeg over ons weten.

3. Payconiq

Wie geen Apple Pay of Google Pay kan of wil gebruiken, kan zich tot Payconiq wenden, de betaaloplossing van ING en de Belgische grootbanken.

Eerst moet je de Payconiq-app installeren en je bankkaart aan je account koppelen met je digipass. Dat is een eenmalige handeling. Al merkten we wel dat bij een update van de app die koppeling soms ‘vergeten’ leek te zijn, en we opnieuw met de kaartlezer aan de slag moesten.

Op Android gaat betalen met Payconiq even gemakkelijk als met Google Pay, tenminste: als je binnen de instellingen van de Payconiq by Bancontact app bepaalt dat betalen via NFC is ingeschakeld en dat Payconiq je standaard ‘tap & pay’ app wordt. Je kunt trouwens ook betalen via de ‘ouderwetse’ methode: een QR-code inscannen – maar dat is omslachtiger dan betalen met kaart, dus waarom zou je?

Helaas: op een iPhone kun je Payconiq niet als standaardmethode instellen, en dus moet je de app openen als je wilt betalen. Je moet bovendien een QR-code van de handelaar scannen die meestal op de toonbank is gekleefd. Dan geef je zelf het te betalen bedrag in, je pincode, en hup: betaald. Een pak trager en omslachtiger dan Apple Pay.

DECKMYN, D. Hoe betaal ik met mijn smartphone? De Standaard – Mijn Geld, 4 juli 2020, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo