Steeds meer mogelijkheden om contactloos te betalen met de kaart

U kunt vanaf dinsdag met uw bankkaart bedragen tot 50 euro afrekenen zonder een pincode in te geven. De coronacrisis duwt de vraag naar contactloos betalen de hoogte in.

Bij contactloos betalen houdt u uw bankkaart even tegen de betaalterminal om de betaling uit te voeren. In deze coronatijden is dat een troef, omdat u uw code niet moet intikken. Op vraag van een grote groep klanten verhoogt de bankenkoepel Febelfin vanaf 14 april de drempel om contactloos te betalen.

Vandaag geldt nog een plafond van 25 euro per betaling en van 50 euro per dag voor opeenvolgende betalingen zonder code. Vanaf dinsdag wordt dat respectievelijk 50 en 100 euro. ‘Hoger dan die drempels kunnen we niet gaan, want de Europese richtlijn PSD2 verbiedt ons dat’, zegt Isabelle Marchand van Febelfin.

Niet alle bankkaarten beschikken vandaag al over de NFC-technologie waarmee contactloos betalen mogelijk is. Volgens cijfers van Febelfin, die dateren van eind september 2019, zijn 73,00 % van de debetkaarten die in omloop zijn uitgerust met de technologie. Bij de kredietkaarten ligt dat op 43,00 % en bij prepaidkaarten is dat 89,00 %. U kunt een NFC-kaart herkennen aan het wifisymbool dat erop afgedrukt staat.

Volgens Febelfin zal het aantal contactloze kaarten alleen maar toenemen. ‘Alle retailbanken bieden vandaag zulke kaarten aan. Sommige zijn al in 2015 begonnen en andere pas in het najaar van 2018, dus de status verschilt sterk per bank. Voor nieuwe kaarten is de NFC-chip intussen wel overal de standaard’, zegt Marchand.

Navraag leert dat er nog grote verschillen zijn tussen de banken. KBC is de koploper. Daar kunnen 97,00 % van alle kaarten (zowel debet-, krediet- als prepaidkaarten) gebruikt worden om contactloos te betalen. Bij BNP Paribas Fortis gaat het om 90,00 % van de debetkaarten en 60,00 % van de kredietkaarten en bij ING om meer dan 80,00 % van de debetkaarten. Daarna volgen Belfius (63,00 % van alle bestaande kaarten) en AXA (56,00 % van de debetkaarten). Bij Crelan (46,00 % van de debetkaarten) en Argenta (23,00 % van de debetkaarten) gaat het nog om minder dan de helft.

Klanten die niet willen wachten tot hun oude kaart op vervaldag komt, kunnen bij sommige banken kosteloos een nieuwe kaart met contactloze functie aanvragen. Wie zo’n kaart heeft, maar de contactloze dienst niet wil gebruiken, kan die makkelijk desactiveren via homebank of de app. Bij BNP Paribas Fortis en ING heeft 1,00 % van de klanten dat gedaan.

Instant overschrijvingen

Volgens Febelfin is de kaart een veilige manier van betalen. ‘We merken erg weinig gevallen van fraude op, door de kleine bedragen’, zegt Marchand. Bij verlies van uw kaart loopt u ook niet het risico honderden euro’s kwijt te zijn omdat iemand uw kaart gebruikt. ‘Bij een gestolen kaart kan je maximaal het bedrag van cumulatieve betalingen zonder code (100 euro vanaf 14 april) verliezen’, zegt Marchand. ‘Als dat bedrag bereikt is, moet de klant opnieuw zijn pincode ingeven.’

De kaart is niet de enige manier om contactloos te betalen. Er zijn ook mogelijkheden zonder kaart, maar met uw smartphone of -watch. ‘Hou ze bij de terminal of scan de QR-code, bevestig de betaling, en het is al betaald. Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay, Payconiq by Bancontact… Er bestaan al een pak apps die u kunt koppelen aan uw betaalkaart en waarmee u contactloos kunt betalen. Het voordeel is dat de betalingslimiet van uw kaart gekoppeld wordt aan uw app’, luidt het bij BNP Paribas Fortis. Ook de apps van de bank bieden vaak al de mogelijkheid contactloos te betalen.

Nog een alternatief om contactloos en snel te betalen zijn de zogenaamde instant overschrijvingen, waarmee u in enkele seconden een bedrag kunt overschrijven.

VAN MALDEGEM, P. Steeds meer mogelijkheden om contactloos te betalen met de kaart. De Tijd, 11 april 2020, 37.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo