Een op vijf veertien­jarigen heeft al lotto gespeeld

Spelen van de Nationale Loterij lijken ‘goed ingeburgerd op jonge leeftijd’. Het VAD waarschuwt voor verslaving.

Jongeren komen opvallend vaak in contact met krasbiljetten en de spelen van de Nationale Loterij. Dat concludeert het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) in haar jaarlijkse leerlingenbevraging bij 7.500 jongeren.

LOTTO

21,5% van de twaalf- tot veertienjarigen speelde al eens lotto. Van alle gokspelen is het krasbiljet (37,1%) het populairst. Het VAD vindt het opvallend dat de spelen van de Nationale Loterij al ‘goed ingeburgerd zijn op jonge leeftijd’. Volgens directeur Katleen Peleman fungeren de spelen van de Nationale Loterij als opstapje naar andere gokspelen zoals sportweddenschappen. ‘De krasbiljetten en de Lotto zijn wijdverspreid en genormaliseerd.’ Het VAD vindt het een probleem dat lottoproducten en krasbiljetten als ‘onschuldig’ worden gezien. ‘We zien dat mensen daar evengoed aan verslaafd kunnen zijn’, zegt Peleman.

De Nationale Loterij wijst er in een reactie op dat maar een heel kleine minderheid geregeld lotto speelt. Van de 12- tot 18-jarigen speelt 0,8% ‘regelmatig’. ‘We weten dat regelmaat kan leiden tot gokverslaving’, zegt woordvoerder Joke Vermoere. ‘Dat is hier niet het geval. Er is een groot verschil tussen ooit eens spelen en regelmatig spelen.’

E-games op de kinderfiets

Onlangs nog werd de Nationale Loterij op de vingers getikt door de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP). Het VAD had een klacht ingediend tegen de reclamecampagne voor de Woohoo-producten, de ‘e-games’ van de Nationale Loterij. In een campagnefilmpje zit een vrouwelijk personage op een grote, kleurrijke kinderfiets en speelt die e-games op een tablet. Volgens het VAD bevatte de reclamecampagne ‘duidelijke elementen’ gericht op minderjarigen.

De JEP gaf het VAD gelijk: de video laat uitschijnen dat minderjarigen mogen meespelen, voert een speler op die minderjarig lijkt en toont te veel attributen die naar de leefwereld van kinderen verwijzen.

De Nationale Loterij ging niet in beroep en haalde de campagne offline. Ze respecteert de uitspraak van de JEP, maar benadrukt dat de campagne ‘zeker niet’ op minderjarigen was gericht. ‘Dat zou geen slimme marketingzet zijn, want minderjarigen kunnen de e-games niet spelen.’

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) plant parlementaire vragen over het VAD-rapport aan David Clarinval (MR), minister van Begroting bevoegd voor de Nationale Loterij. Van Hecke vindt het ‘bijzonder verontrustend’ dat minderjarigen zo vlot aan lottobiljetten raken. ‘Er is dus niet alleen nood aan strengere regels voor de privésector, ook de Nationale Loterij moet aan een betere controle onderworpen worden.’

GRYMONPREZ, S. Een op vijf veertien­jarigen heeft al lotto gespeeld. De Standaard, 18 januari 2020, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo