Gerecycleerde plastics te weinig hergebruikt

Plastic recycleren is één ding, maar het vervolgens ook hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten, lukt de bedrijven in ons land veel minder. ‘De kwaliteit is vaak onvoldoende.’

Shredded recycled plastic pieces on display at the Minnesota State Fair.

Tegen 2030 moet Vlaanderen 500.000 ton minder afval verbranden dan vandaag. Zo sparen we 300.000 ton CO2 uit en dat is nodig om onze klimaatdoelen te halen. In de recyclage van plastics – voornamelijk van verpakkingen, maar ook van isolatiemateriaal, auto’s of tuinmeubilair – is nog een lange weg af te leggen. Al ging het de laatste jaren wel de goede richting uit.

Sinds 2006 is het aandeel van recyclage bij de verwerking van plastics met ruim de helft toegenomen tot 34 procent – goed voor meer dan 200.000 ton. Bijna al het overige kunststofafval wordt verbrand, een kleine 2 procent komt op een stort. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van technologiefederatie Agoria en van Essenscia, de sectorfederatie van de chemie.

Al die gerecycleerde stoffen – ‘recyclaten’ – komen vervolgens op de Europese markt. Daar kunnen bedrijven ze aankopen, als grondstof voor nieuwe producten. Maar dat doen Belgische bedrijven slechts in beperkte mate. Met 160.000 ton maken recyclaten ongeveer 6 procent uit van het totale grondstoffengebruik in de sector. Die blijft erg afhankelijk van fossiele brandstof. ‘Er is nog heel veel potentieel’, zegt Gert Verreth van Essenscia.

Om het aandeel te verhogen en zo de fossiele brandstoffen terug te dringen, moet volgens Essenscia een groot aantal wettelijke drempels verdwijnen. ‘Gerecycleerd materiaal wordt nog al te vaak anders beoordeeld dan nieuwe materialen, terwijl daar niet altijd objectieve redenen voor zijn’, zegt Verreth.

Nieuwe pmd-zak

De sector kijkt ook in eigen boezem. ‘We moeten werk maken van intelligenter productdesign, investeren in vernieuwende technieken en in bijkomende recyclagecapaciteit’, zegt Julie Leroy van Agoria. Veel hoop wordt gelegd bij chemische recyclage. Die kan tot hoogwaardigere stoffen leiden, maar is vandaag goed voor nog niet 1 procent van de keten.

De onvoldoende kwaliteitsvolle recyclage is vandaag vaak een hinderpaal voor hergebruik, zegt Verreth. Ook de nieuwe blauwe pmd-zak – die op dit moment in België wordt uitgerold en waarin bijna elke soort plastic mag worden verzameld – moet daartoe bijdragen. ‘Hoe meer plastic afzonderlijk wordt opgehaald, en dus niet “vervuild” door andere producten, hoe beter het recycleerbaar is.’

POPPELMONDE, J. Gerecycleerde plastics te weinig hergebruikt. De Standaard, 8 november 2019, 13.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo