Zo gigantisch veel windmolens staan nu al voor onze kust: “En er komen er nog honderden bij”

Voor de kust van Oostende is de eerste funderingspaal in de zeebodem geslagen van het grootste windmolenpark voor onze kust. Het is voorlopig ook het laatste: er zullen in totaal 399 molens voor onze kust staan als het af is. En daarna? “Er is plaats voor nog een paar honderd. Maar dan moeten we dringend ons hoogspanningsnet versterken”, zegt Annemie Vermeylen van het Belgian Offshore Platform.

Hoeveel windmolenparken zijn er nu al?

Er zijn negen “stukken zee” voor onze kust waar gebouwd is of wordt, en ze liggen alle negen voor Zeebrugge. SeaMade, het project waar ze gisteren aan begonnen zijn, bouwt de laatste twee zones (Mermaid en Seastar) vol met in totaal 58 turbines. Als de werken klaar zijn tegen 2020, zal de teller op 399 turbines staan voor onze kust, en dan is alles voorlopig vol. Samen hebben die molens een vermogen van 2,26 gigawatt. Daarmee is het nog niet gedaan. Ontslagnemend minister van Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft al een tweede zone aangeduid, meer richting de westkust (Nieuwpoort). Die moeten nog eens minstens 1,75 gigawatt leveren. Goed voor nog een paar honderd windmolens, en in totaal dus samen vier gigawatt stroom.

 

Is dat veel, vier gigawatt stroom?

Ter vergelijking: de zeven kerncentrales in ons land – vier centrales in Doel, drie in Tihange – leveren samen zes gigawatt stroom. “Met de 2,2 gigawatt die tegen volgend jaar gebouwd zal zijn, dek je de helft van wat de huishoudens verbruiken in ons land”, zegt Mathias Verkest, de CEO van SeaMade.

Het moeten op termijn dus vier gigawatt worden “Maar dan moet ons hoogspanningsnet wel aangepast worden om al die stroom te kunnen wegvoeren”, zegt Annemie Vermeylen van koepelorganisatie Belgian Offshore Platform. En daar knelt het schoentje: mogelijk lukt dat pas tegen 2026 of 2028. Daartoe moeten 82 kilometer nieuwe hoogspanningslijnen worden getrokken dwars door West-Vlaanderen, en dan volgt nog een nieuw stuk tot in Charleroi.

En ter vergelijking met onze vier: Nederland gaat voor twaalf gigawatt tegen 2030.


Hoeveel subsidies kruipen er in die parken?

Volgens vroegere ramingen van de energieregulator CREG zou dat 16 tot 18 miljard euro zijn, voor de periode tot 2040. “Maar daar is ondertussen al vijf miljard vanaf gegaan”, laat het kabinet van minister De Backer weten. Netbeheerder Elia rekent die door in haar tarieven voor consumenten en bedrijven.

Vroeger werkte de regering met een vaste subsidie. Vanaf de parken Norther en Rentel kwam een nieuw systeem dat de prijs van de elektriciteit volgt: als die hoog is, krijgen de parken geen subsidie. De Backer maakt zich sterk dat de toekomstige parken nagenoeg zonder subsidie zullen kunnen worden gebouwd.

LE BACQ, T. Zo gigantisch veel windmolens staan nu al voor onze kust: “En er komen er nog honderden bij”. Het Nieuwsblad, 10 september 2019.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo