Nicky helpt je verder bij IKEA Zaventem: “Dat ik blind ben, is niet relevant”

Na een lange zoektocht van een jaar, kreeg Nicky Koppen uit Lier een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek bij IKEA Zaventem. Tot zijn grote opluchting, want werk zoeken ging heel moeilijk.

“Ik had bij de Brailleliga in Brussel verschillende cursussen gevolgd, zoals Informatica en Frans, maar toch waren er amper bedrijven die me uitnodigden voor een gesprek. Omdat ik zogezegd niet in hun profiel paste, maar ik denk eerder omdat ik blind ben. Dat zei ik er ook altijd eerlijk bij.” Bij IKEA Zaventem werd Nicky na een grondige selectie aangenomen.

Welke kleur?

Nicky neemt telefoontjes aan van klanten, helpt hen verder, en beantwoordt mails. “Ik vind het heerlijk om mensen met problemen te helpen. Dat geeft veel voldoening. En neen, ze weten niet dat ik blind ben. Eén keer vroeg iemand wel door over een bepaalde kleur en toen heb ik verteld dat ik het niet wist omdat ik het niet kan zien. (lacht). Maar doorgaans zeg ik niets, het is totaal niet relevant dat ik blind ben.”

Buddy

Hier en daar krijgt Nicky hulp. “Zo heb ik een buddy naast me zitten. Dat is een collega die ik in geval van nood iets kan vragen. Ik werk bijvoorbeeld met een speciaal braillescherm op de computer. Maar niet alle programma’s werken met dat systeem. Is het niet toegankelijk, dan vraag ik hulp aan een collega.”

Zijn buddy van de dag Claudia pikt in: “Ik doe dat met zo veel plezier, Nicky is hier het zonnetje in huis. Bovendien doe je dat voor alle collega’s, dat is maar normaal.” De Brailleliga hoopt met voorbeelden als Nicky de vooroordelen weg te halen en bedrijven te stimuleren om iemand in dienst te nemen die een visuele handicap heeft.

Yasmina El Messaoudi

EL MESSAOUDI, Y. Nicky helpt je verder bij IKEA Zaventem: “Dat ik blind ben, is niet relevant”. www.vrt.be, 12 september 2019. Geraadpleegd op 12 september 2019 via www.vrt.be

Lees ook “Niet goed zien” is niet hetzelfde als “niet veel kunnen”, geef slechtzienden en blinden een kans op de arbeidsmarkt

E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo