In nieuwe Monopoly verdienen vrouwen meer dan mannen

Een van de bekendste bordspellen ter wereld, Monopoly, heeft een nieuwe versie uit: Ms. Monopoly. Die richt zich helemaal op vrouwen.

Loonkloof

In tegenstelling tot de klassieke versie van Monopoly krijgen vrouwelijke spelers bij de start van het bordspel meer geld dan hun mannelijke tegenstanders. Vrouwen beginnen zo met 1.900 Monopoly-dollars, mannen slechts met 1.500 dollar. Ook wanneer vrouwen langs ‘start’ passeren, krijgen ze meer (240 dollar) dan hun mannelijke tegenstanders die, zoals in de versie nu, 200 dollar krijgen.

Het verschil in geld moet de loonkloof in het echte leven compenseren. In de Verenigde Staten, waar het spel wordt uitgebracht, verdienen vrouwen gemiddeld 81 procent van het loon van mannen. “Dit spel creëert een wereld waarin vrouwen een voordeel hebben dat mannen in het echte leven vaak genieten”, klinkt het in een verklaring. Al moeten mannelijke spelers niet beginnen wanhopen. “Als de heren het spel goed spelen, kunnen ze ook meer geld verdienen.”

De extra beloning voor dames is trouwens niet het enige verschil. Ook de gebruikelijke mascotte, een zakenman met snor en hoge hoed, is vervangen door een vrouwelijke investeerder. En in plaats van onroerend goed te kopen, investeren spelers in uitvindingen van vrouwen zoals wifi, chocoladekoekjes, kogelvrije vesten en de vaatwasser.

Er zijn ook nieuwe pionnen als een notebook, zakenvliegtuig, halter en horloge. De gevangenis, belastingen op luxe en toevalskaarten blijven wel behouden.

In nieuwe Monopoly verdienen vrouwen meer dan mannen. De Morgen, 12 september 2019, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo